Wedstrijd varen: alleen met een gemeten Spanker
Wil je weten welke Spankers officieel gemeten zijn? kijk op www.watersportverbond.nl
Wanneer moet een Spanker gemeten worden?
Elke zeiler die aan wedstrijden wil deelnemen heeft een geldige meetbrief nodig.
Een meetbrief wordt door het KNWV afgegeven als de verbondsmeter deze heeft gemeten en akkoord bevonden.
Een wedstrijdcomité mag je pas inschrijven voor een wedstrijd als in het bezit bent van een geldige meetbrief. Hier wordt actief op gecontroleerd tijdens de Sneekweek
en bij de Open Nederlandse Kampioenschappen.
1. Nieuwe boten
Eigenlijk de makkelijkste meting, de boot is gebouwd volgens de laatste tekeningen en de bouwer weet dat hij aan de voorschriften moet voldoen. Het is onmogelijk om alle punten te meten. Er wordt daarom altijd naar een aantal standaard meetpunten gekeken en steekproefsgewijs nog een aantal punten.
De bouwer is verantwoordelijk om een Spanker af te leveren die aan alle klassenvoorschriften voldoet. Zodra de Spanker je eigendom is ben je zelf verantwoordelijk dat deze aan alle voorschriften blijft voldoen.
2. Na restauratie van een Spanker
Als er meer dan het “gewone” winteronderhoud aan de Spanker is gedaan, of is gerestaureerd dan is er een hermeting nodig. In het algemeen is het zo dat degene die het onderhoud heeft gedaan tekent dat het volgens de voorschriften is gebeurd. De KNWV verbondsmeter komt controleren of dit inderdaad volgens de voorschriften is gebeurd.
3. Als de meetbrief meer dan 3 jaar verlopen is
Is de meetbrief gedurende drie jaar niet verlengd, dan moet je je boot door de KNWV verbondsmeter laten hermeten, ook als er in die 3 (of meer) jaren niets is veranderd aan je boot.
Hoe wordt er gemeten?
Bij metingen wordt uitgegaan van de algemene bepalingen en de klassenvoorschriften. Aan de hand van een standaard meetformulier worden de verschillende punten langs gelopen en gemeten.
Standaard worden de volgende punten gecontroleerd:
Bij grote afwijkingen aan de klassenvoorschriften wordt een boot niet geaccordeerd. De eigenaar zal dan, zo mogelijk, voor aanpassing moeten zorgen. De verbondsmeter maakt afspraken over de wijze van hermeten na de aanpassing.
Verklaring van aanpassing.
De eigenaar verzorgt de aanpassing en stelt een verklaring op dat deze is doorgevoerd. Op basis hiervan geeft de verbondsmeter een geldige meetbrief af.
Hermeting.
Er wordt een nieuwe afspraak gemaakt voor de hermeting.
Rol en aanpak van de Klassencontroleurs
De leden van de Technische commissie van de Spankerklasse fungeren ook als Klassencontroleurs.
Klassencontroleurs zorgen ervoor dat tijdens het seizoen deelnemers met een gelijkwaardig en veilig schip varen, overeenkomstig de klassenvoorschriften. Ze geven advies aan zeilers over nieuwe ontwikkelingen, aanpassingen aan de boot en veiligheid.
Klassencontroleurs mogen niet meten en wegen, wel kunnen ze bij twijfel het verbond inschakelen of, in geval van een wedstrijd kunnen zij schriftelijk verslag doen aan het wedstrijdcomité. Deze kunnen een boot dan uitsluiten voor een evenement.
In de weken voor het NK zijn ze nadrukkelijker aanwezig. Ze controleren dan nauwkeuriger of de boten voldoen aan de voorschriften. Voor hun controles hebben de controleurs een controle formulier ontwikkeld, dat voor het NK op de website zal komen te staan.
Dispensatie
Een aantal veranderingen is nog niet officieel in de klassenvoorschriften en tekeningen terug te vinden. Indien deze geen echt snelheidsvoordeel oplevert kan er dispensatie worden verleend door de technische commissie van het verbond, dus niet door de klassencontroleurs of de verbondsmeter. De dispensatie wordt vermeld op de meetbrief.
Je kunt geen protest indienen tegen een boot die dispensatie heeft voor dat onderdeel.
Een voorbeeld is het geïntegreerde leioog, de 956 heeft hiervoor dispensatie. De 937 heeft dispensatie voor een te hoge spiegel. Daarnaast heeft ook de rolfok dispensatie.
De technische commissie van de SKO besluit of de dispensatie punten voorgesteld zullen worden om op te nemen in de klassenvoorschriften en officiële tekeningen.
Klassenvoorschriften en nieuwe ontwikkelingen
Als men wijzigingen wil doorvoeren dan moet hiervoor een vergadering worden belegd waarvoor alle meetbriefhouders worden uitgenodigd en op de uitnodiging staat om welke wijzigingen het gaat. De uitnodiging voor deze technische vergadering wordt via het KNWV gedaan (zij zijn ook op de hoogte wie de meetbriefhouders zijn). Op de agenda staat om welke wijzigingen het gaan en waar over gestemd moet worden.
Vragen